Facebook на съд заради следене на личните съобщения

Според обвиненията, компанията системно изпраща събраните данни на рекламодатели и маркетингови агенции

188 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Съдебен иск е заведен срещу социалната мрежа Facebook заради следене на лични съобщения на потребителите, пише BBC. В иска се твърди, че когато потребителите споделят връзка към друг сайт чрез лично съобщение, Facebook го сканира с цел изграждане на профил на интернет активността на изпращача.

Според обвиненията, компанията системно изпраща събраните данни на рекламодатели и маркетингови агенции, които от своя страна изпращат таргетирани рекламни съобщения. От социалната мрежа определиха обвиненията като неоснователни.

Съдебният иск претендира за обезщетение на стойност от 100 долара за всяко нарушение, или по 10 хил. долара за всеки потребител, чиито права са нарушени. Не е известно за какъв период от време Facebook е ползвал личните съобщения на потребителите. Според различни агенции най-вероятно става дума за двугодишен период.

Компанията вече е атакувана по заради своята политика на поверителност още през септември миналата година, когато използваше имената и профилните снимки на потребителите за създаване на рекламни съобщения. През 2011 г. Facebook плати компенсации в размер на 20 млн. долара за потребители, чиито данни са били използвани без разрешението им.

Коментари: 0