Фед отхвърля идеята за монета с номинал 1 трлн. долара

Федералният резерв и Финансовото министерство смятат, че законът не трябва да се използва в тази посока

200 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Финансовото министерство на САЩ, както и Федералният резерв (Фед) се противопоставиха на идеята да се изсече платинена монета, с която да се избегне нуждата от вдигане на тавана на дълга.

"Нито Финансовото министерство, нито Федералният резерв вярват, че законът може и трябва да се използва за изсичането на платинени монети, с които да се избегне увеличаването на тавана на дълга", каза говорителят на министерството Антъни Колин.

Някои членове на Демократите, сред които и председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, предложиха да се използва 14-ата поправка в Конституцията. Тя предвижда възможността да се изсече монета на стойност 1 трлн. долара, за да се платят държавните сметки.

САЩ достигна тавана на дълга на 31 декември 2012 г. Засега финансовият министър Тимъти Гайтнър успява да изпълнява текущите плащания, но според Бюджетната комисия към Конгреса в средата на февруари възможностите ще бъдат изчерпани. През август 2011 г. таванът на дълга беше увеличен с 2.1 трлн. долара до сегашното ниво от 16.4 трлн. долара.

"Има само две възможности да се постигне сделка за тавана на дълга: Конгресът може да плати сметката или може да не действа и страната да фалира", се казва в официално становище на Белия дом.

Подкрепи Economic.bg