Фирмите вече трябва да събират отпадъците си разделно

Глобите варират от 3 до 10 хиляди лева

3707 ~ 1 мин. четене

От днес офиси, търговски обекти, учреждения и други обществени сгради са задължени да събират разделно своите отпадъци от хартия, пластмаса, стъкло и метал. Освен това те трябва да сключат договори с фирми, които имат разрешително за дейността да ги извози и рециклира. Изискването е част от новия закон за упраление на отпадъците, приет окончателно от парламента, и влизащ в сила от първия ден на 2013 г.

Разделното събиране на отпадъците става задължително от днес за фирмите, търговските обекти и административните сгради в селищата с над 5000 жители. Глобата при първо нарушение варира от 3 до 10 хил. лв.

Разделно събраните отпадъци трябва да бъдат предадени на лица, притежаващи разрешително за дейности с отпадъци, отбелязват от Българската асоциация по рециклиране. Кметът на общината пък има задължението да организира изпълнение на задължението си за участие в системите за разделно събиране.Той трябва да ключва договори с организации по оползотворяване на отпадъци от опаковки. Кметовете трябва да определят и "точките", в които ще бъдат поставени цветните контейнери за разделно събиране.

От Министерството на околната среда и водите засега не са обяввали кога ще започнат проверките по офиси и магазини заради новото изискване.

Подкрепи Economic.bg