Френска компания създаде BMW за роботи

Робот в комплект със собствена кола ще струва $9 900

Френска компания създаде BMW за роботи

Роботите не са най-добрите шофьори, а роботизираните автомобили отлично се управляват сами, но нещата стоят по различен начин, когато робот седне зад волана на собствено возило, пише сайтът Гизмаг, цитиран от БТА.

Именно такава е новата идея на френската компания "Алдебаран Роботикс" - симпатичният им хуманоид NAO вече разполага със своя миниатюрна версия на електрическия автомобил BMW Z4.

Когато става въпрос за потребителски хуманоидни роботи, NAO е сред най-способните. Сред многобройните му характеристики са компютърна система за виждане с две камери, ултразвуков сензор за разстояние, два инфрачервени предавателя и приемника, девет сензора за допир и осем сензора за налягане. Сега симпатичният хуманоид вече може да управлява и автомобил. 

Все пак дали NAO съвсем сам кара возилото си е малко спорно, но все пак хуманоидът върши повече неща, отколкото куклата Барби, която просто стои зад волана на нейния автомобил. В зависимост от командите на потребителя хуманоидният робот наистина управлява BMW-то си, но и автомобилът му помага, като предава команди към него, за да го предпази от удар в препятствие по пътя.

Желаещите да се забавляват с шофьорските умения на NAO трябва да приготвят 9 900 долара за хуманоида в комплект с автомобила.  

Коментари: 0