Търсят спешно мъже учители

В момента над 60 на сто от преподавателите са жени

Търсят спешно мъже учители

Екшън план за привличане на повече мъже като учители готвят в просветното министерство. Това е записано в проекта на новата оперативна програма „Образование и наука“, която служебният министър Румяна Коларова предложи за обществено обсъждане, съобщава в. „Преса”.

Със средства от Брюксел експертите от ведомството ще правят обучения и ще финансират мерки, които да привлекат обратно в класните стаи представителите на силния пол. В момента под 40 на сто от преподавателите са мъже. Професията се феминизира, което просветните експерти отчитат като негативно. 

За обучение и квалификация на педагози от ведомството планират да похарчат 55 милиона лева в следващите седем години. Парите ще борят не само неравномерното разпределение на мъже и жени в училищата, но и другите най-належащи проблеми на заетите в системата, допълва изданието.

Един от най-критичните фактори е демографският. Според данните на просветното ведомство броят на учителите до 49-годишна възраст намалява непрестанно. В същото време до 2017 г. близо 40% от учителите ще се пенсионират, пише още „Преса”.

Все по-малко млади хора желаят да станат учители. България попада в последните 30 държави по ниво на подготовка на педагогическия персонал. Българските учители са и най-бедните в Европа. Те получават средно малко под 5000 евро на година. За сравнение дори в страни от бившия съветски блок като Чехия педагозите вземат по 14 000 евро за 12 месеца труд. В скандинавските държави, Франция и Англия възнагражденията стигат и до 40 000 евро на година.

За последно заплатите на педагозите у нас са били увеличени през 2006 г. по време на голямата учителска стачка. Оттогава досега пари за педагозите бяха осигурени още веднъж, и то за увеличаване само на минималните възнаграждения на преподавателите.

Коментари: 0