Френски и холандски крайни партии се обединиха

Марин Льо Пен и Герт Вилдерс определиха съюза си като исторически

184 ~ 1 мин. четене

Партиите на френските и холандските евроскептици се обединиха преди изборите за членове на Европарламента догодина. Френският национален фронт на Марин льо Пен и холандската Партия на свободата на Герт Вилдерс готвят общи листи за изборите. Двамата лидери обявиха, че искат да изтръгнат властта от ръцете на европейските структури в Брюксел.

Льо Пен и Вилдерс определиха съюза като "исторически". И двамата са на позиции, че Европа е прекалено толерантна към исляма и нелегалната имиграция.

 Французойката и холандецът търсят начин максимално да се възползват от разочарованието от водещите политици, от критиките срещу единната валута, антиимигрантските и ксенофобските настроения.

„Общото между нас е, че не искаме Брюксел да решава всичко. Искаме да си върнем властта сами да контролираме границите си, властта сами да управляваме парите си. Искаме парламентите ни да са на първо място, а не заповедите от Брюксел”, обясни лидерът на холандската Партия на свободата.

Двете партии - „Национален фронт” и Партия на свободата - от месеци говорят за обединяване на силите. По принцип обаче в националистическия лагер в Европа трудно преодоляват различията си и не успяват да създадат трайни съюзи, коментира Ройтерс.    

Много анализи сочат, че се очаква на изборите през май 2014 г. евроскептичните партии да спечелят повече депутатски места, отколкото имат в сегашния Европейски парламент.

Подкрепи Economic.bg