Френският посланик е станал жертва на "новите правила"

Филип Отие е "просто първият, който ще си тръгне без отличие, защото сега е сложено началото на критериите за него", каза външният министър Кристиан Вигенин

96 ~ 1 мин. четене

Най-високото държавно отличие орденът "Стара планина", което се връчва по правила от Президента (сега Росен Плевнелиев, но в предходните осем години Георги Първанов) е раздаван "на килограм". Това мнение изрази външният министър Кристиан Вигенин в студиото на "Нека говорят" по bTV. Коментарът му бе по повод факта, че френският посланик Филип Отие, който подкрепи антиправителствените протести, няма да бъде предложен за отличието, давано по традиция на всички тръгващи си от страната ни посланици.

Според външния министър е нужно да се направи ясна преценка на правилата, по които посланиците ще получават орден. Недаването му пък не бива да се счита за наказание, категоричен бе той. "Външният министър не наказва посланици, но той има правото да въведе ред за тези награди", заяви Вигенин, като допусна вариантът да се създаде отделен орден за посланици.

В момента се довършват новите правила, по които чужденците ще получават български орден, каза още Вигенин. Според него френският посланик Филип Отие е "просто първият, който ще си тръгне без отличие, защото сега е сложено началото на критериите за него".

В коментар за ситуацията в Сирия, външният министър отново заяви, че към България не е било отправяно предложение за участие във военна операция. "Няма предложения, но и да дойде, България не може и не бива да участва", смята Вигенин, като добави, че в политическия процес за решаване на конфликта може да допринесем.

Подкрепи Economic.bg