Г-8: Очакванията за глобалната икономика остават слаби

Необходими са "решителни действия" за осигуряване на устойчиво икономическо възстановяване, смятат лидерите на най развитите държави

340 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Лидерите на страните от Г-8 заявиха, че глобалните икономически перспективи "остават слаби", като са необходими "решителни действия" за осигуряване на устойчиво икономическо възстановяване, предаде БНР.

В изявлението след първия ден от срещата се подчертава, че има смяна на фокуса към икономически растеж и разкриване на работни места от досегашната политика на строги икономии и се посочва, че все още остава в сила уязвимост, въпреки че страните предприеха стъпки "за избягване на най-опасните рискове, пред които беше изправена световната икономика през 2012 г.".

В комюникето на Г-8 се посочва: Повишаването на икономическия растеж и на работната заетост са наши топ приоритети. Ние се съгласихме да осигурим глобално възстановяване чрез подкрепа на потреблението, укрепвайки нашите публични финанси и използвайки всички източници на икономически растеж. Битката с безработицата, особено дългосрочната и младежката безработица, остава ключова в нашия вътрешен и съвместен дневен ред.

Г-8 подчертават, че глобалните икономически перспективи остава слаби, въпреки че низходящите рискове са спаднали благодарение на значителните политически действия, предприети от САЩ, еврозоната и Япония и с оглед издръжливостта на основните развиващи и нововъзникващи икономики. В резултат на това, повечето финансова пазари са отбелязали печалби. Но този оптимизъм все още трябва да бъде превърнат във всеобхватно подобрение на икономическата активност и на работната заетост в повечето развити икономики. В действителност, икономическият растеж в някои региони отслабна след последната среща на лидерите на Г-8 в Кеймп Дейвид.

Лидерите на Г-8 посочват, че низходящите рискове за еврозоната са отслабнали през последната година, но регионът остава в рецесия. Допълнителното засилване на архитектурата на Европейския икономически и паричен съюз, включващо подобрение на договорените елементи за Единен банков съюз, е силно необходимо, за да допринесе за по-нататъшно редуциране на финансовата фрагментация в региона и за продължаващо засилване на банковите финансови баланси.

Коментари: 0