Гари Каспаров се размина с присъда

Шахматистът бе оправдан от руския съд по обвинение за административно нарушение, грозят го обаче 5 г. затвор за ухапване на полицай

Световният шампион по шахмат Гари Каспаров се изправи пред съда в Москва заради подкрепата си към трите жени от пънк групата "Pussy Riot". Каспаров бе признат за невинен по обвинението за нарушаване на правилата за провеждане на събрания при произнасянето на присъдите на трите млади жени, съобщи Interfax.

Според магистратите Каспаров не е извършил криминално престъпление и не е участвал в "неразрешена масова акция".

Каспаров беше арестуван при опита му да влезе в съдебната зала, където се гледаше процесът срещу "Pussy Riot". По време на разпитите полицаите заявявиха, че той крещял лозунги, и го обвиниха в нарушаване на правилата за организиране на събрания, митинги и шествия.

Самият Каспаров определи решението като „историческо”. "За първи път не се приемат доказателства от хора в униформа. Решението ще помогне на много хора, които са в ситуация като моята", каза Каспаров. Присъстващите в залата посрещнаха решението на съдийката с аплодисменти.

Сега обаче той е заплашен от много по-сериозни обвинения, след като полицаят, който го арестува, го обвини, че го е ухапал по ръката, след като се скрил от погледите на камерите в полицейската кола. Ако бъде осъден за подобно нападение, Каспаров може да получи до пет години затвор.

Коментари: 0