Германската икономика бързо се съвзема

Данните за безработицата, бизнес доверието и продажбите на дребно показват, че страната няма да влезе в рецесия

188 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Въпреки рецесията в Еврозоната и слабото трето тримесечие на 2012 г., икономиката на Германия вече подсказва, че възстановяването при нея ще дойде бързо. Данните от днес показват, че търговията на дребно в страната се увеличава през ноември, а вчера стана ясно, че безработицата е близо до най-ниското си ниво за последните две десетилетия.

Сезонно и инфлационно изгладените данни показват, че продажбите се увеличават с 1.2%, след като през октомври намаляваха с 1.3%. В голяма степен резултатите се дължат на предколедното пазаруване, но цифрата е значително над 0.8%, каквато беше прогнозата на анализаторите на Bloomberg.

На годишна продажбите намаляват с 0.9%, но от Федералното статистическо бюро прогнозират ръст от 0.3% за цялата 2012 г.

По-оптимистичните данни от последните статистики са тези за безработицата. През декември нивото остава 6.9%, което е едно от най-ниските досега.

В допълнение на това е и увеличеното бизнес доверие в икономиката, което расте за втори пореден месец. Данните отчитат ръст на индустриалното производство и на износа, което според анализатори показва, че страната няма да влезе в рецесия както по-голямата част от Еврозоната.

"Ние сме предпазливо оптимистични за ръста на потребителското търсене през тази година, заради увеличението на заплатите над нивото на инфлацията и по-ниското ниво на спестявания", коментира Томас Костер, икономист в Standard Chartered Bank. "Все още не очакваме бум при разходите", добавя той.

Данните на германската асоциация на търговците на дребно (HDE) показват, че потребителските разходи през ноември и декември са се увеличили с 1.5% спрямо година по-рано.

Подкрепи Economic.bg