Глобяват ако не събираме разделно

Подготвяните промени в Закон за управление на отпадъците ще предвижда санкции при изхвърляне на смесен боклук в кофите за разделно събиране

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Предвидени са санкции за тези, които изхвърлят смесения си боклук в контейнерите за разделно събиране. Това каза зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева, след като днес депутатите приеха на второ четене промените в парламента Закон за управление на отпадъците. В закона е записано още, че до 2 години кметовете на общини трябва да изградят специални площадки за събиране на разделния боклук.

"Тези санкции и начина, по който ще бъдат санкционирани хората, ще бъдат дефинирани в наредбите на общините, защото те ще отговарят за това", поясни Манева. Тя уточни, че наредбите за начина, по който контролните общински органи ще санкционират нарушителите, трябва да са готови до 6 месеца след влизане в сила на закона.

Не смятаме да санкционираме кметове, а по-скоро да им помогнем да се справят с тази задача, каза Манева. Според нея държавата има достатъчно ресурс, за да може да помогне на общините при изграждането на площадките, ако те нямат финансовата възможност. "Най-съвременната и отговаряща на всички изисквания модерна площадка струва не повече от 300 хил. лв., заяви Манева.

По думите на министъра МОСВ разчита много на организациите за оползотворяване на отпадъци да ги подкрепят в изпълнение на закона и в подпомагане на общините в създаването на сериозни условия за рециклиране и оползотворяване на отпадъци. Основната тежест върху разделното събиране според закона пада върху общините, като МОСВ си поставя амбициозна цел поне 50% от боклука да се събира разделно.

Коментари: 0