Google Glass може да открадне вашата парола

Създателите на софтуера алармират за възможни пробиви в сигурността на банковите сметки

3656 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Експерти по кибер сигурност към Университета на Масачузетс са открили начин за кражба на въведени в смартфони или таблети пароли, пише CNN.Методът използва видео записано посредством очилата Google Glass.

„Крадецът” може да бъде на над три метра разстояние, при което дори не е нужно да е в състояние да прочете избора на потребителя. Създаденият софтуер улавя сенките от пръстовите отпечатъци, оставяни върху мобилните устройства, след което специален алгоритъм ги конвертира в действителните бутони, които са избирани и по този начин разбива тайната за достъп. До този момент технологията е тествана успешно при iPad, iPhone 5 на Apple и Nexus 7 на Google.

“Софтуерът вероятно може да се използва за различни цели и устройства, което буди притеснение за сигурността на личните данни, особено за тази на банковите сметки”, заявява един от изследователите Шинвен Фу. Той работи успешно при видео, заснето от качествена камера, дори при разстояние над 40 метра, посочват от екипа. Основен фактор, който използва програмата е, че местата на цифрите е почти винаги едно и също, а малцина използват произволна подредба на клавиатурата си.

Насочването на камера към някого изглежда съмнително, но развитието на малките записващи устройства би породило проблеми в бъдеще. Така например, високотехнологичен часовник може да разгадае дадена парола, без да привлича каквото и да е внимание. Google Glass също представлява „опасност” за сигурността на личната информация.

От компанията производител заявяват, че са проектирали „умните” очила по такъв начин, че да индикират ясно, когато чрез тях се записва видео. „За съжаление, кражбата на пароли, посредством мобилни устройства не са нещо ново”, се казва в съобщение на Google.

Журналисти на CNN са изпробвали системата на разстояние от 2,5 м. в ресторанта на медията и на Фу и хората му са били необходими по-малко от 10 минути за настройки и успешно разгадаване на въведените цифрови кодове.Подкрепи Economic.bg