Google изпраща смартфони в космоса

Устройствата ще бъдат изстреляни в орбитата на 11 юли

148 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Интернет гигантът Google разработва ново поколение смартфони, оборудвани със серия от сензори и триизмерни камери. Устройствата могат да създават 3D карти на заобикалящата ни реалност и извършват 250 млн. калкулации в секунда.

От NASA вече проявиха интерес към тази иновация и разкриха плановете си да изпратят Project Tango в Космоса, пише Pocket-Lint.

Идеята на космическата агенция е смартфоните да бъдат разположени в миниатюрни сателити със сферична форма, които се казват Synchronized Position Hold, Engage, Reorient, Experimental Satellite (SPHERES).

От Google потвърдиха, че в орбитата на 11 юли ще бъдат изстреляни смартфони, които ще подпомагат работата на астронавтите на борда на Международната космическа станция. Смартфоните Tango ще се превърнат в "мозъка и очите" на екипажа в изпълнението на ежедневните им задачи.

Към момента вече са проведени успешни тестове с устройствата при нулева гравитация. Самртфоните са оборудвани със специални батерии, които могат да функционират в суровите условия и ще бъдат прикачени във външната част на сферичните сателити SPHERES. До края на годината се очаква LG да представи първата версия на Project Tango за обикновените потребители.Подкрепи Economic.bg