H&M ще може да отваря магазини и в Индия

Развиващите се пазари повишават резултатите на компанията

188 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Шведската верига магазини за търговия на дребно с облекла и модни аксесоари - Hennes & Mauritz (H&M), получи окончателното одобрение на правителството в Индия да отваря магазини в страната. Една от най-големите модни вериги в света планира да инвестира 7.2 млрд. индийски рупии (равняващи се на 115.5 млн. щатски долара) и да отвори 50 магазина в цялата страна, предаде BBC.

Индия отвори търговията си на дребно за чуждестранни инвеститори в опит да стимулира нова вълна на икономически растеж. Западните компания като H&M са склонни да навлизат в развиващите се пазари като Индия, за да постигнат бъдещ ръст в резултатите си.

През септември шведският моден гигант отчете повишение на печалби благодарение на продължителния силен растеж в Азия. Положителният финансов резултат на H&M за третото тримесечие на 2013 г. се повиши до 4.4 млрд. шведски крони (690 млн. долара), което е ръст от 22% спрямо съпоставимия период на миналата година. Печалбата на търговеца на дребно беше подсилена от силни продажби в Япония и Китай.

Индия е третата по големина икономика в Азия, а H&M се надява, че нарастващото население на страната ще доведе до увеличаване на търсенето на дрехи. В страната живеят 1.2 млрд. души. През ноември британският гигант в търговията на дребно с облекла Marks & Spencer отвори в Мумбай най-големия си индийски магазин.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg