HP отчете жестока загуба от 9 млрд. долара

В основата са обезценки за 8 млрд. долара свързани с придобиването на EDS

Автор: Атанас Христов

Най-големият производител на персонални компютри в света - Hewlett-Packard (HP) отчете огромна загуба от 8,9 млрд. долара през второто тримесечие на 2012 г. (трето тримесечие на фискалната година). В основата са големи обезценки за 8 млрд. долара свързани с придобиването през 2008 г. на Electronic Data Systems (EDS), когато бяха платени 13,9 млрд. долара, пише Ройтерс.

Компанията намали и очакванията си за печалба през фискалната 2012 г., която приключва през октомври. В основата е спада на пазара на персонални компютри и икономическите условия в Европа и Китай, където растежът се забавя. В края на сесията акциите на HP се сринаха с 4%.

Производител №1 на компютри на планетата, в който работят над 300 хил. души по целия свят, е в процес на няколкогодишно преструктуриране. Планът предвижда намаляване на персонала с 8%. Според главния финансов директор на компанията Кати Лесяк, до края на фискалната година HP ще успее да направи половината от планираните съкращения на персонал. През изминалото тримесечие персоналът е намален с 4000 души, като се очаква в края на септември работата си в HP да са загубили 11500 работници, каза Лесяк.

Технологичният гигант все още страда от лошото планиране от краткия мандат на бившия главен изпълнителен директор Лео Апотекер. Сегашният шеф Мег Уитман призова инвеститорите да бъдат търпеливи и им обеща да работи за увеличаване на приходите и намаляване на разходите. "Все още сме в ранен етап на преструктуриране. Ще има бъдещи предизвикателства, които биха могли да доведат до промени в работата", коментира Уитман, която замени Апотекер в началото на септември.

Нетните приходи на HP са намалели с 5% през тримесечието до 29,7 млрд. долара. Средната прогноза на анализаторите от Wall Street беше за оборот от 30,1 млрд. долара.

Нетната загуба само през тримесечието, което приключва на 31 юли е 4,49 долара на акция, спрямо печалба от 1,3 млрд. долара, или 93 цента на акция за съпоставимия период на миналата година. Прогнозата за печалба за фискалната 2012 г. беше намалена и сега очакванията на ръководството са за резултат между 4,05 и 4,07 долара за акция. Предишната прогноза беше за печалба от 4,,05 до 4,10 долара на акция.

Вчера в Ню Йорк книжата на компанията се сринаха с 4,4% до 18,35 долара за акция. Откакто Уитман пое руля в компанията капитализацията на компютърния гигант се е сринала с 15%.

Коментари: 0