Ханес Свобода ни вижда в Шенген след евровота

Надявам се България и Румъния да бъдат приети след евроизборите, казва Ханес Свобода

Автор: Николай Марченко

След 7 години в Европейския съюз (ЕС) и няколко неуспешни опита, Букурещ и София, най-накрая имат шанс да влязат в Шенген, смятат социалистите в Европарламента (ЕП). 

Въпросът за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското безвизово пространство може да се реши след изборите за Европейски парламент, изтъкна лидерът на социалдемократите в ЕП Ханес Свобода, цитиран от Укринформ.

„Надявам се, че след евроизборите ще бъде взето решение за присъединяване на Румъния и България в Шенгенското пространство”, подчерта Свобода по време на пресконференция в румънския окръг Арджеш.

Според думите му, и двете държави според него са изпълнили техническите критерии за присъединяване към Шенген. Но критиките му са свързани не толкова с изтъкваните от Германия и Холандия контрабандни потоци, колкото с преминаването на бежанци и потока на ромите. 

Лидерът на социалдемократите също така изрази надежда, че преди влизането в пространството „България ще успее да реши проблемите на турско-българската граница”. Относно Румъния Ханес Свобода смята, че северната ни съседка нас свой ред трябва да се заеме с малцинствата: „Румъния трябва да отдели особено внимание на по-ефективната интеграция на ромите в обществото”.

Припомняме, че от 2010 г. насам страните ни всяка година кандидатстват за Шенген, но шефовете на МВР от ФРГ, Нидерландия и Франция се противопоставят, заради високия наплив на имигранти от България и Румъния и високата според тях корупция по ГКПП-та. 

Коментари: 0