Холандия на крачка от добив на шистов газ

Министър-председателят и управляваната от него Либерална партия засега надделяват над противниците на технологията от Работническата партия

216 ~ 2 мин. четене
Автор: Михаела Зарева

Холандското правителство направи още една крачка към законови промени, които да одобрят добива на шистов газ в страната чрез технологията фракинг, оспорвана от редица еколози по света,  съобщава Financial Times.

От правителството твърдят, че рисковете, свързани с евентуално замърсяване на подпочвени води, са минимални. „Залежите на газ в Холандия се намират на много по-голяма дълбочина от тези в САЩ – 3 до 4 км под земята, което прави риска от замърсяване минимален”, твърдят консултантските компании Witteveen and Bos, Arcadis и Fugro, заети с проучванията по темата. 

Последните законови промени преодоляват една от основните пречки пред проучването и добива на шистов газ в Холандия. Планира се, при одобрение от парламентарна страна, три експериментални проучвания на залежи да започнат в края на 2014 г.

В по-голямата част от Европа публичните дискусии относно експерименталната технологии за добив на газ от шисти се сблъскват с масови протести от страна на гражданите. Добивът на шистов газ е разрешен в Полша, Дания, Великобритания и Германия. Преди месец, проучванията и добивът от находища на шистов газ в Румъния бяха одобрени от правителството, а Естония стана първата държава, задоволяваща изцяло енергийните си нужди с помощта на американската технология.

България, Франция, Австрия и Чехия пък се противопоставиха на плановете за проучване на добив на газ чрез хидравлично разбиване. В София, правителството наложи мораториум върху законопроекта през 2012 г. Според доклад на Агенцията за енергийна информация /EIA/  в САЩ, България разполага с шистови залежи от природен газ от 17 трилиона кубични фута, достатъчни да задоволят нуждите й от синьото гориво за сто години, и има 200 млн. барела шистов нефт.

Подкрепи Economic.bg