Холандски кмет поиска да „изхвърли“ дъщерята на Путин от страната

Украинската диаспора пък призова за протест пред пентхауса, където Мария Путина живее с млад топ-мениджър на "Газпром"

Холандски кмет поиска да „изхвърли“ дъщерята на Путин от страната
1228 ~ 2 мин. четене

Кметът на холандския град Хилвеструм Питер Бруртиес призова "да се изхвърли от страната" дъщерята на руския президент Владимир Путин, която по неофициални данни живее там. Тъй като над половината от загиналите в малайзийския Boeing 777 са холандци, градоначалникът си позволи емоционално изказване в ефира на радиостанция Radio 1. Днес кралското семейство на Холандия, заедно с премиера Марк Рюте, посрещна телата на загиналите в небето над украинския Донбас.

По-късно в своя профил в платформата за микроблогинг Twitter кметът се извини. „От моя страна не беше разумно да изказвам такива думи в ефир на Radio 1. Това бе изразът ми от чувството за безпомощност, което изпитват мнозина”, призна той.

Украинската диаспора в Холандия пък призова за протест пред блока, в който се предполага, че в луксозен пентхаус (на втората снимка) живее 29-годишната Мария Путина. Смята се, че тя живее със своя приятел, гражданин на Холандия Йорит Фаасен.

По време на последната визита на руския президент в Холандия преди година, местните медии писаха, че Путин е наминал на гости на двойката, но пресслужбата на Кремъл нито потвърди, нито опроверга тази информация.

Живот-мечта: Топмениджър в «Газпром» и годеник на Путинова щерка

Руските медии се заинтересуваха от «мистериозния холандец» Йорик Фаасен, след като е пострадал на московското Рубльовско шосе. Той е бил прибит от охраната на банкера Матвей Урин, след като са имали инцидент на пътя. Тогава собственикът на редица банки веднага бе задържан и пратен в затвора за 7 години, а бизнесът му конфискуван. При положение, че «да спечели» в руския съд би било по-логично олигархът, медиите започнаха разследването за холандеца, успял да «размърда» полицията. Според редица блогъри и медии, «щерката се оплакала на татко за пребития си годеник».

После се оказа, че младият холандец има бурна кариера в «Газпром» и дъщерните му компании. От 2007 г. до 2008 г. Фаасен е главен специалист на Управлението на извънградските имоти на ООО «Газпромбанк-инвест». От октомври 2008 г. до 2009 г. е вицепрезидент на контролирания тогава основно от «Газпромбанк» ОАО «Стройтрансгаз» - както е известно, компанията на спаринг-партньора на Путин генадий Тимченко трябваше да изгражда «Южен поток» в България. През 2011 г., когато е пребит, вече е директор «Развитие» в «Газпромбанк-инвест», а след това заема поста в ООО «Газпром интернешънъл», която проучва за газ в Африка (в Нигерия, Алжир и Ливия).  

Подкрепи Economic.bg