Хърсев: Не виждам нищо опасно от вето на актуализацията

Има резерви от 3 млрд. лв. в бюджета, убеден е икономистът

84 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Не виждам нищо опасно от вето на президента на актуализацията на бюджета. Това каза в сутрешния блок на TV7 икономистът и финансист Емил Хърсев. "Бюджетът е политически инструмент, въпреки че работи и въздейства върху икономиката с икономически средства. С бюджета държавата изпълнява икономическата си политика. От тази гледна точка е съвсем нормално всяко ново правителство да има и корекции в бюджета. Те могат да се направят "под масата", но по-честно е да се направят явно", обясни Хърсев.

Той припомни, че ветото на президента е друг политически инструмент и представлява начин за оценка от държавния глава. "След като законодателят е предвидил тази възможност в Конституцията, не виждам нещо опасно ветото да се реализира. Има и начин, по който се преодолява", коментира Хърсев.

"В този бюджет могат да се намерят около 3 млрд. лв. резерви ако правителството беше готово на сериозно преструктуриране на държавните разходи", убеден е Хърсев. Икономистът Чавдар Николов обаче добави, че въпреки тези 3 млрд. лв. пак има нужда от актуализация. Николов е убеден, че твърдението, че внуците ни ще изплащат заема от 1 млрд. лв. е несериозно.

"В момента българската икономика не е в рецесия и бележи ръст, макар и в рамките на статистическата грешка. Можем да постигнем и 2% икономически ръст през тази година", твърди Емил Хърсев.

Подкрепи Economic.bg