И Жан Мишел Жар бяга от данъците във Франция

Музикантът обмисля да премести част от бизнеса си в Лондон

460 ~ 1 мин. четене

Френският композитор на електронна музика Жан Мишел Жар водел преговори в последните месеци с представители на британското правителство да установи бизнеса си в Лондон. Информацията потвърдиха от канцеларията на британския премиер, предаде в. Daily Telegraph.

„Жан-Мишел Жар посети Даунинг Стрийт и се срещна с представители на „Тек Сити”, медийния и технологичен квартал на Лондон”, съобщи говорител на премиера Дейвид Камерън. Той признава, че все повече бизнесмени и предприемачи от цял свят искат да станат част от технологичния квартал в източен Лондон.

Освен известен музикант, 64-годишният Жар е собственик и на компанията Jarre Technologies, произвеждаща аудиоприставки за продуктите на Apple -  iPod-и, iPad-и и iPhone-и.

Намеренията на Жар да премести част от бизнеса си във Великобритания стават известни в момент, когато съдът във Франция отмени предлагания 75-процентен данък върху приходите над един милион евро годишно.

Този данък беше едно от основните обещания в предизборната кампания на френския президент Франсоа Оланд. В новогодишната си реч той показа намерението да не се отказва от въвеждането на налога за богатите, като обясни, че ще бъдат търсени други начини за прокарване му.

Очаквано данъкът разгневи бизнес средите в страната, като накара някои заможни френски граждани да потърсят убежище в чужбина. Един от коментираните от тях беше актьорът Жерар Депардийо, който избра да заживее в Белгия - страна, разглеждана като данъчно убежище за много от богатите французи.

Подкрепи Economic.bg