10-те личности, които ще пишат история през 2013 г.

Искате или не, за тях ще се говори през цялата година

220 ~ 2 мин. четене
Британският вестник Daily Telegraph прогнозира кои ще са 10-те фигури, около които ще се въртят световните новини през 2013 г.

Барак Обама

След спечелването на изборите през вече отминалата година, в следващите месеци американският президент ще се изправи пред решаването на въпросите с мира в Сирия, Иран и Близкия Изток. В родината си, ще му се наложи да продължи преговорите около намаляването на дефицита, правилата за ползване на оръжие и най-вероятно реформата, свързана с емиграцията.

Башар Асад

Наближава времето, в което сирийският президент може да се окаже "сам в самолета". Тихо изоставен от руснаците, държавният глава на Сирия, живеещ с родената във Великобритания негова съпруга Асма, ще трябва да премине през доста трудни преговори през тази година.

Ангела Меркел

Очакванията са Ангела Меркел да бъде преизбрана като германският канцлер през септември. Ако се случи това,  тя ще продължи да бъде ключова фигура в усилията за спасяване на еврозоната и на съвременната глобална икономика.

Бенямин Нетаняху

След като вероятно бъде преизбран на изборите на 20 януари, израелският премиер ще се изправи пред някои важни решения. Ще продължи ли да пренебрегва света и да изгражда незаконни еврейски селища на палестинска земя? Ще бомбардира ли иранските ядрени обекти? Ще промени ли каменното изражение на лицето си?

Аятолах Али Хаменеи

Върховният лидер на Иран ще заема ключовата позиция когато се стигне до вземането на решението за това дали неговият режим ще одобри изграждането на ядрено оръжие. Да се надяваме, че това няма да се случи и планетата ще продължи да се върти по обичайния си начин.

Силвио Берлускони

Дали анализаторите го искат или не, но през 2013 г. сред 10-те личности, за които ще се говори най-много в световните новини, ще е и Силвио Берлускони, обявил намерението си да се бори за шести премиерски мандат.

Джон Кери

Джон Кери,  номиниран от Барак Обама за държавен секретар на САЩ, ще стане едно от познатите лица в световните новини през 2013 г.

Джон Бьонер

Лидерът на републиканците в долната камара на парламента  е един от важните играчи във Вашингтон. Той преговаря с президента на намаляване на дефицита и за останалите ключови и най-обсъждани законодателни промени в САЩ.

Си Джинпинг

Новият президент на Китай ще започне през 2013 г. десетгодишния си мандат. От него се очаква да направи така, че  най-многолюдната страна в света да продължи да предизвиква икономически и военно американското и европейското превъзходство.

Ким Чен Ун

Младият мъж, който наследи от баща си ръководството на комунистическата Северна Корея, може да шокира света и през 2013 г. с новина за друг проведен ядрен опит или успешно изстреляна ракета в Космоса.
Подкрепи Economic.bg