Икономическият растеж в Япония се забави до 0,3%

Спада вътрешното търсене и износа

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Япония се е повишил с 0,3% през второто тримесечие спрямо първото и с 1,4% спрямо април-юни 2011 г., съобщи BBC. В периода януари-март икономиката на Япония нарасна с 1% на тримесечна база.

Анализатори предупреждават, че е възможно БВП на страната да се забави още през следващите месеци на фона на несигурността около световната икономика. "Вътрешното търсене губи инерцията, като се очаква да се забави и износа заради дълговите проблеми в Европа. Това са предпоставки, които могат да забавят още икономическия ръст през периода юли-септември", коментира Юичи Кодама, главен икономист на базираната в Токио Meiji Yasuda Life Insurance.

Японската икономика е наранена от множество фактори, отбелязва BBC. Сред тях са крехкото икономическо възстановяване на САЩ и продължаващата дългова криза в Еврозоната - двата най-големи пазара за японски стоки. Тези проблеми удрят сериозно по износа на Япония. Силната японска валута също прави износа по-труден, тъй като оскъпява продукцията и удря по печалбата на компаниите-износителки. Последните статистически данни показват, че спада във вътрешното търсене намалява БВП на Япония с 0,1%.

Според анализатори забавянето на търсенето на японски стоки на външни и вътрешни пазари може да окаже натиск върху политиците в страната да предприемат нови мерки за стимулиране на икономическия растеж.
Миналата седмица Bank of Japan (японската централна банка) остави без промяна основната лихва в страната - на ниво между 0 и 0,1%.

Коментари: 0