Илияна Йотова предлага Стефан Данаилов за лидер на БСП

Аз не съм сред кандидатите за председател, но той е най-добрата кандидатура, казва евродепутатката

Илияна Йотова предлага Стефан Данаилов за лидер на БСП
188 ~ 2 мин. четене

За избиране на Стефан Данаилов – Ламбо за председател на Българската социалистическа партия (БСП) призова евродепутатът Илияна Йотова в ефир на „Събуди се“ по Нова тв.

Йотова бе помолена да коментира предстоящия избор на нов лидер на БСП, което трябва да се случи на днешния конгрес на „червените“ в НДК. „Аз не съм кандидат за лидерския пост на БСП. Според мен най-силната комбинация за партията е Стефан Данаилов със силен екип под него", каза тя.

Настоявах да подадем оставка веднага след евроизборите", това каза в студиото на „Събуди се" Илияна Йотова. "Исках ние да сме партията, която първа да се оттегли от подкрепата си към правителството, не защото не продължавахме да го подкрепяме, не защото трябваше да има някакви радикални действия от наша страна, а защото си давах сметка, че от изборите до сега страната щеше да изпадне в политическо безвремие, както и стана", допълни тях.

„Тогава не срещнах подкрепа, защото колегите ми твърдяха, че не са изчерпани възможностите. Имахме да приемем много важни закони в парламента. Вслушах се в аргументите им, това е демокрацията - мнозинството побеждава. Няма какво да крием, от изборите насам, особено след прословутата пресконференция на Лютви Местан, очевидно ставаше дума за правителство, което в един момент ще среща подкрепа на едната партия, а после на другата. Но беше очевидно, че машината, която трябваше да го поддържа, вече я нямаше", допълни тя.

Йотова подчерта, че не са били в коалиция с ДПС: „Ние нямахме коалиционно споразумение, имаше отделни общи позиции", каза още тя. „Изпитото кафе в Кърджали не беше случайно, както и начинът, по който бяха предупредени журналистите. Още тогава ни светна червената лампа", посочи Йотова, визирайки срещата на Борисов и Местан в Кърджали.

Евродепутатът заяви, че крахът на КТБ е можел да бъде избегнат. „Когато трябваше да се спасява банката надделяха политическите пристрастия, визирам ГЕРБ. Спомняте си бомбастичните изказвания на господин Борисов, слава Богу нищо не се случи. Всичко това за фалит на държавата и привикване на МВФ се оказаха поредните балони", категорична бе тя.

Илияна Йотова посочи, че доста преди изборите е поискала оставката на министри, на първо място - този на земеделието и храните.

Подкрепи Economic.bg