Черногорски министър лобира за "Южен поток" напук на президента

Подгорица единствена извън ЕС въведе санкции срещу Москва, но кабинетът й мечтае за тръба на "Газпром"

Кабинет vs. държавен глава

Черногорски министър лобира за
152 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Черна гора е заинтересована от включването в "Южен поток". Това заяви черногорският министър на икономиката Владимир Каварич.

"Южен поток" е част от възможността за диверсификация на енергийните ни източници и възможност за увеличаване на конкурентоспособността на нашата икономика“, каза още министърът.

Той призна, че Подгорица чака да й се предложи вариант за участие в проекта. "Все още не сме получили официална покана, но имаше преговори с представителите на "Газпром" на тази тема", уточни Каварич.

„По време на тяхната визита в Черна гора обсъдихме нуждите от газ в Черна гора, включително и от какви количества се нуждаем“, обясни още министърът.

В изявлението си пред Парламента в Подгорица Каварич съобщи, че властите се опитват да участват в големите инфраструктурни проекти „съвместно със съседните държави от региона, включително и на газопровод, който да преминава през територията на Черна гора“.

Черна гора най-вероятно ще може да бъде включена в проекта чрез изграждане на отклонение от основния газопровод на сръбската територия, както вече е планирано със съседната Македония.

Предложението на Черна гора идва дни, след като Европейската комисия (ЕК) подсети Белград, че като държава, кандидатстваща за ЕС и НАТО, трябва наравно със София и други страни, участващи в „Южен поток“, да спре работата по реализацията на проекта. На фона на новите санкции на ЕС срещу Москва не е ясно дали подобни стъпки за съвместен проект с „Газпром“ няма да повлият и на отношенията на Подгорица с Брюксел.

В началото на април Черна гора обаче въведе наравно с ЕС санкциите срещу Русия, след като президентът Филип на балканската страна Вуянович пожела да демонстрира солидарност като страна кандидат за Общността и за Североатлантическия алианс.  Подкрепи Economic.bg