Илюзия е, че богатите създават много работни места

Според президента Росен Плевнелиев 99% от икономиката в България се създава от малките и средни предприятия

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Абсолютна илюзия е, че богатите хора създават много работни места. Работните места се създават в малките и средни предприятия. Това каза президентът Росен Плевнелиев при откриването на конференция на тема „Предпоставки и перспективи за устойчив икономически растеж в България и Европа" в УНСС, предаде Агенция „Фокус". Държавният глава припомни, че 99% от икономиката в България се създава от малките и средни предприятия.

Моята мечта е да имаме икономическо развитие, което освен да е базирано на малките и средни предприятия, но и тези предприятия да са иновативни и експортно ориентирани, допълни президентът. Той изрази надеждата си, че Законът за инвестициите ще влезе до края на годината със своите промени. "Предприемаческата култура е много важна и тя вече е приоритетизирана в българските университети. Няма нищо лошо в това един бизнесмен да застане пред студентите и да разкаже своята история", допълни Плевнелиев.

Той отбеляза още, че репутацията на българското образование е на високо ниво. „Инвестициите в образованието е класическа форма на инвестиция. Но не ни трябват просто добре обучени млади хора, а и млади хора с практически умения", каза Плевнелиев. Според него е важна темата как да се направи по-тясна връзката между реалната икономика, образованието и науката. „Трябва да се нагласим към трендовете на 21-и век, които казват, че хората ще учат през целия си живот. Разчитам на нашите университети, те със сигурност адресират тази тема", посочи президентът.

Коментари: 0