Индексът на страха в Хонг Конг катери върха

Рискът от забавяна на китайската икономика продължава да расте

Търговците на опции в Китай са изправени пред ситуацията да плащат най-големите премии срещу защитата от загуби от март насам, което според анализаторите е нов признак, че забавянето на втората по големина икономика в света е по-лошо, отколкото икономистите оценяват.

AlphaShares Chinese Volatility Index, който се състои от опциите върху дружествата, които са регистрирани в Хонг Конг, се търгува с премия от около 41% от волатилността на Chicago Board Options Exchange Index миналата седмица. Това е най-голямата премия от март 29. Спредът е с 10% по-голям отколкото преди една година, пише Bloomberg.

Преките чуждестранни инвестиции в Китай през юли се понижиха с 8.7%, най-ниският ръст от две години. Износът е нараснал 1% миналия месец, а средната прогноза от 32 икономисти беше за 8%. Китайския премиер Вен Джиабао заяви миналата седмица, че натискът надолу върху икономиката остава "относително голям", съобщи държавното радио на страната на 15 август.

"В днешно време фокуса на страх на капиталовия пазар изглежда е съсредоточена върху забавянето на растежа в Китай," Джонатан Масе, фонд мениджър в Baochuan Capital Management LLC, който инвестира в китайски акции. "Четиридесет процента изглежда, като да има твърде много на страх", каза той.

Коментари: 0