Инфлацията в Еврозоната намалява

През октомври поскъпването при цените на дребно е с 2.5% при 2.6% месец по-рано

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Инфлацията в Европа се успокои през октомври, заради по-слабото поскъпване при горивата и цялостното свиване на потребителските разходи. Данните на европейската статистическа служба Евростат показват, че в Еворозоната поскъпването при цените на дребно са се покачили с 2.5% на годишна база, а в Европейския съюз (ЕС)като цяло - с 2.6%.

През септември годишната инфлация беше по-висока. В ЕС тя достигна 2.7%, а в Еврозоната - 2.6%. Най-голямото годишно поскъпване беше регистрирано през февруари - 3% в ЕС и 2.7% в Еврозоната.

По-ниската инфлация през октомври даде допълнителна причина на Европейската централна банка (ЕЦБ) да запази основната лихва в Еврозоната непроменена при 0.75%. Още на 8 ноември президентът на банката Марио Драги каза, че "инфлацията не представлява риск".

"Налице е обща тенденция на спад при инфлацията, тъй като до края на годината рецесията вероятно ще се разпространи в повечето държави", коментира Доминик Барбе, икономист на BNP Paribas в Париж. "Освен понижаването при цените на горивата, виждаме още както слабо търсене, така и умерено увеличение при заплатите", добави той.

Основната инфлация, при която се изключват цените на волатилни стоки като енергия, алкохол и тютюневи изделия, е 1.5%. Енергията е поскъпнала с 8% при 9.1% през миналата година.

Коментари: 0