Ирена Кръстева: АРТЕ грубо изопачава истината

"Подобна "журналистика" не отговаря на каквито и да са стандарти за обективност и морал, като недвусмислено показва поръчковия си характер", смята още тя

236 ~ 2 мин. четене

Ирена Кръстева, изпълнителен директор на "Нова българска медийна група холдинг" ЕАД и майка на Делян Пеевски, разпространи изявление чрез агенция "Фокус", в което се обявява срещу "манипулацията, грубото изопачаване на истината и преднамереността на телевизионния репортаж, със заглавие "България: самотна борба с корупцията", излъчен на 10.01.2014 г. в предаването "АРТЕ Журнал", по френско-немския телевизионен канал АРТЕ.

"Подобна "журналистика" не отговаря на каквито и да са стандарти за обективност и морал, като недвусмислено показва поръчковия си характер. Още по-жалко е, че подобна журналистика се използва от европейски телевизионен канал, излъчван в държави, които винаги са претендирали за независима журналистика и висок медиен морал", се казва в изявлението на Ирена Кръстева.

Кръстева вероятно визира журналистическите стандарти в Германия, от които не за пръв път се разграничава, както се оказа след интервю на германския посланик за в. "Монитор", което по думите на дипломата е било цензурирано.

"Изложените в репортажа твърдения относно българския народен представител Делян Пеевски не отговарят на истината и не са подкрепени с нито един обективен факт, като на същия не е предоставено и дължащото му се в случая според журналистическите стандарти право на отговор", продължава Кръстева.

Според нея твърденията за "лично облагодетелстване", "незаконност", "политическа аморалност" и "връзки с организираната престъпност" са инсинуация и имат за цел "да оклеветят своя адресат и грубо да манипулират общественото съзнание".

"Твърденията за притежаваните от Делян Пеевски множество "мними" имоти също не отговаря на истината. Нито аз, нито моят син Делян Пеевски сме собственици и на заснетия в излъчения репортаж хотел,  което лесно може да бъде проверено в Службата по вписванията, ако някои от участниците в репортажа си бе направил това усилие, но явно установяването на истината не е целта на репортажа.

Извършената спрямо мен и моя син показна телевизионна поръчка не ме изненадва, тъй като същата представлява отчаян отговор от страна на кръга "Капитал", на изобличаващите журналистически разследвания и критични публикации във вестниците "Телеграф" и "Монитор", разкриващи връзките и зависимостите между Иво Прокопиев, Росен Плевнелиев, Бойко Борисов и други познати лица от обкръжението им, техни бизнес манипулации и извършени закононарушения.

Коментари: 0