Искат АЕЦ „Белене” да е частен проект

Само при ядрената енергетика може да се прогнозира стабилна цена на тока за 20 г., смятат експерти

6976 ~ 1 мин. четене

АЕЦ „Белене” може да бъде изпълнен като частен проект. Това съобщи председателят на Български атомен форум Богомил Манчев на специализирана конференция, посветена на атомната енергетика, предаде БТА.

Според Манчев ядрената общност никога не е противопоставяла проекта АЕЦ Белене на изграждането на 7 и 8 блок в АЕЦ Козлодуй”. Според него в страната има място и за двата проекта.

По думите му ядрената енергетика няма алтернатива, защото цените на въглеводородните горива растат постоянно и не могат да се прогнозират за по-дълъг период, което създава трудности в икономиката.

Манчев обясни, че само при ядрената енергия е възмжно да се прогнозира стабилна цена за 20 години напред. Причината е, че горивната компонента остава непроменена като стойност.

Експертът посочи, че остава проблемът с радиоактивните отпадъци и отработеното ядрено гориво, но и за това има решения на поносима цена. По думите му, за да може България да остане енергийно независима, единствената алтернатива е ядрената енергетика.

Това, че проектът АЕЦ „Белене” не е загубен беше отбелязано и от изпълнителния директор на АЕЦ Козлодуй Валентин Николов.

Становището за частен проект беше подкрепено и от президента на Атлантическия клуб Соломон Паси.

По думите на Николов на България ще се наложи да защитава средствата, отпуснати й по фонд „Козлодуй”, поради забавяне в усвояването им. Страната ни обаче ще продължи да настоява за допълнително финансиране по линия на фонда в периода 2014-2020 г.

Подкрепи Economic.bg