Искат програма за електрическа мобилност

Според експерти до 2025 г. хибридните автомобили ще достигнат до 50%

До 2025 г. електрическите или частично електрическите (хибридните) превозни средства ще достигнат до 50 процента от регистрациите на нови автомобили в Европа. Това съобщават от индустриален клъстер „Електромобили”. Според експертите е необходимо да се разработи държавен план „Национална програма за електрическа мобилност - България 2025”.

Друга прогноза сочи, че след 2020 г. в Европейския съюз няма да е възможно производството на превозни средства само с двигател с вътрешно горене, защото няма да покриват очакваните високи норми за изгорели газове.

Според евроизискванията емисиите на CO2, до 25-30 % от които се излъчват от автомобилите, трябва да бъдат намалени с 20 процента до 2020 г.

Очакванията на експертите са до 2025 г. електромобилите да постигнат 16 процента пазарен дял в световен мащаб, но многократно по-висок в САЩ, ЕС, Япония и Китай, смятат от клъстера.

През 2009 г. в света са продадени по-малко от 10 000 електромобила. Така търговията с електромобили се оказва само с дял от 0,1 процента от общия автомобилен пазар в света.

По същия начин световната флотилия от около 2,5 млн. хибридни превозни средства е незначително явление на фона на над 850 млн. коли в света. През 2010 г. само 2 процента от продажбите на нови автомобили включват комбинирано или частично електрическо задвижване.

От организацията отчитат, че факторите, които играят днес решаваща роля за масовизирането на електрическите превозни средства са повишаването при цените на горивата и подкрепата от страна на правителството и общините.

Коментари: 0