Искат виненият туризъм да бъде регламентиран

Целта е семейните винарни да могат да предлагат своята продукция в собствени механи

128 ~ 1 мин. четене

Виненият туризъм да бъде регламентиран и това да бъде описано в Закона за туризма. За това настояват собствениците на малки и средни лозови масиви у нас, съобщи БНТ. Целта на искането е да бъде контролирана продукцията на семейните винарни, а същевременно печалбата им ще бъде обложена с данъци. 

В момента малките винарни не могат свободно да предлагат продукцията си, а има голям интерес към традиционните за различните региони вина. Семейните изби не могат да работят по Закона за виното и спиртните напитки.

"Не може фамилната винарска изба да бъде митнически склад", коментира майсторът - винар Александър Ташев. По думите му в други европейски държави има разработени регламенти и може да бъде ползвана практиката на Австрия, например. 

В австрийското законодателство е предвидено собствениците на малко лозе да имат право да приготвя вино от собствената си продукция и да го предлага в собствена механа, разказва още Ташев. Така, реално семейната изба се превръща в атрактивен туристически обект, а повече винарни в съответния регион пък биха очертали своеобразен "път на виното".

Идеята е обсъдена и само в Асеновград има над 100 малки изби, които са готови да се включат, ако има регламент на винения туризъм в закона.

Според лозаро-винарската камара "Тракия", в страната се оформят пет историко-географски маршрута за винен туризъм, които обхващат райони със столетни традиции в производството на бели и червени вина.

Подкрепи Economic.bg