Исландия окончателно се отказва от влизане в ЕС

Външният министър на страната отзовава молбата на Рейкявик за присъединяване

232 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Исландия ще се откаже от плановете си за присъединяване към Европейския съюз (ЕС), без да провежда планирания за тази цел референдум, съобщава агенция France Presse (АФП), цитирана от руския вестник „Коммерсант“.

Центристката Партия на прогреса и дясната Партия на независимостта са постигнали споразумение за отзоваване на подадената още през 2010 г. от Рейкявик молба за присъединяване към ЕС.

Министърът на външните работи Гунар Браги Свейнсон съобщи пред исландска телевизия, че щ внесе съответо предлжение на следващото заседание на правителството.

Според AFP това действие „не е изненада“, тъй като Исландия прекрати преговорите още през 2013 г. Френската медия обаче припомня, че победилата през пролетта на м.г. коалиция обеща да направи допитване до народа относно евентуалното влизане в ЕС.

„Нова молба няма да бъде предложена, без да се проведе референдум, чрез който исландският народ да се произнесе длаи иска страната да се присъединява към ЕС“, гласи нов законопроект, подготвен от мнозинството в парламента.

Междувременно обществените проучвания показват, че исландците не желаят да влизат в Евросъюза. Това обаче не пречи на Исландия да е част от зоната Шенген и Европейската икономическа общност. Основната спънка за Рейкявик пък е риболовът, който досега не е обсъждан в детайли при преговори за евроинтеграция.Подкрепи Economic.bg