Испания е продала 62% от планирания за 2013 г. дълг

От министерството обявиха официално, че целта за публичния дълг към края на годината е той да не надхвърля 91.4%

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Шест месеца преди края на годината Испания е емитирала 63.2% от планираните за годината държавни ценни книжа. В сметките влизат и краткосрочните книжа, пише Bloomberg, като се позовава на свой източник от финансовото министерство. Планът само при средносрочните и дългосрочните облигации пък е изпълнен на 70.3%.

От министерството обявиха официално, че целта за публичния дълг към края на годината е той да не надхвърля 91.4% от брутния вътрешен продукт, въпреки че още в края на май делът му достигна 89.6%. Според последната прогноза на Европейската комисия обаче държавният дълг ще достигне 97% от БВП при 84% през 2012 г.

Целта на правителството на Мариано Рахой е да успее да диверсифицира начините за финансиране на бюджета. Планира се използването на финансови инструменти като по-дългосрочни облигации, инфлационно индексирани облигации и доларови облигации, ако положителните нагласи на пазара продължат.

През юли президентът на европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги обеща да подкрепи еврото на всяка цена, доходността по 10-годишните ДЦК на Испания падна с 3%. Към момента дългосрочните книжа се тъгуват на вторичния пазар при доходност от 4.72%.

Вчера правителството пласира 6- и 12-месечни ДЦК. Седмица по-рано бяха продадени 15-годишни ДЦК, което беше емисията с най-голям матуритет за последните две години.

Коментари: 0