Изграждат още една метростанция по Линия 2

От необходимите 120 млн. евро, 110 млн. евро са безвъзмездна европейска финансова помощ, а общинското участие е с 10 млн. лв, отбеляза кметът на София Йорданка Фандъкова

212 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

До края на тази година участъка на столичното метрото по бул. „Черни връх" ще бъде разширен с още една метростанция. Това заяви пред журналисти кметът на Столична община (СО) Йорданка Фандъкова.

Столичният кмет обясни, че при провеждането на търговете за разширението на другите два участъка от метрото са спестени средства, които ще бъдат предназначени за изграждането на още един участък от метрото по бул. „Черни връх". „Допълнителното разширение на метрото в тази част на София ще бъде с дължина 1.2 км и ще има една метростанция”, уточни Фандъкова.

Метрото ще стига до там, където се пресича ул. „Сребърна" в ж.к. „Хладилника" с бул. „Тодор Каблешков", обясни Фандъкова и подчерта, че в този район има около 60 жилищни блока. Столичният кмет посочи още, че очаква до края на тази седмица да бъдат подадени офертите за израждането на разширението на метрото от ж.к „Младост" до „Бизнес парк", като заяви, че се надява още строежът там да започне още в средата на април.

Тя инспектира днес строителството на разширението на метрото в отсечката „бул. Цариградско шосе - ж.к „Дружба” - летище София”. „Разширяването на метрото до летище София в момента се извършва на шест участъка, като в този в ж.к „Дружба 1" се работи в много тежки условия, заради високите подземни води. До края на тази година обаче, дори може би на есен, тук ще имаме и 300 метра изцяло реконструиран булевард и живущите ще могат да му се наслаждават, а в това време строителите да работят под земята”, посочи още Фандъкова.

Кметът на СО отбеляза, че разширяването на метрото в столицата е пример за това как в условията на криза може да се развива инфраструктура, но едновременно с това да се разкриват и нови работни места. Тя напомни, че доизграждането на метроучастъците се изпълнява по Оперативна програма „Транспорт", която е съфинансирана от Европейския съюз. „От необходимите 120 млн. евро, 110 млн. евро са безвъзмездна европейска финансова помощ, а общинското участие е с 10 млн. лв. Това е голяма възможност в кризата да се строи инфраструктура и да се помага на хората, като им се предоставя поле за работа”, коментира още Йорданка Фандъкова.

Подкрепи Economic.bg