Изплащат по-рано пенсиите в Перник

Тотю Младенов съобщи, че в социалните служби в града са приети 890 молби за помощи

890 молби за помощи са приети в социалните служби в Перник. Това каза в интервю за БНТ министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, след разрушенията от земетресението от 22 май и последващите трусове в района на Пернишко.

"Хората искат институциите да работят в синхрон с местните власти. Цялото правителство, всички министри, правим всичко възможно", коментира Младенов. Той бе категоричен, че еднократната помощ за пострадалите трябва да стигне до всички нуждаещи се. Социалният министър заяви, че пенсиите в област Перник ще бъдат изплатени по-рано.

По отношение на пенсиите и доходите на българите, министър Младенов заяви, че около 730 хиляди човека ще получат увеличение на минималните размери на пенсиите. „Оттук нататък търсим всички възможности при преизпълнение на бюджетите да компенсираме не само най-ниските пенсии, но и всички останали”, обясни Младенов. Той заяви, че за първите три месеца има добра ситуация в Държавното обществено осигуряване (ДОО) и ако това продължава, то ще има възможност за още увеличения. „Увеличението на пенсии и заплати няма нищо общо с изборите”, категоричен бе Младенов.

На въпрос дали ще бъдат увеличени заплатите на социалните работници, Тотю Младенов каза, че агенцията е една от най-голямата у нас с най-много служители. Още със стартирането си през 2003 г. служителите са били с най-ниските заплати в администрацията. „Всяка година със спестени средства от фонд „Работна заплата” се дава допълнително материално стимулиране”, обясни Младенов. „Говорих с министър Симеон Дянков леко да се увеличат заплатите на социалните работници след 1 юли”, коментира социалният министър. Той обясни, че се търси решение на този въпрос.

Коментари: 0