Израелските служби са подслушвали Джон Кери

Властите в Тел Авив по този начин са наглеждали посредничеството на държавния секретар в преговорите с Палестина

Недоверие сред съюзници

Израелските служби са подслушвали Джон Кери
Автор: Николай Марченко

Израелските специални служби миналата година са подслушвали телефона на фържавния секретар на САЩ Джон Кери, разкри германското списание Der Spiegel.

Става дума за периода, в който са водени преговори за уреждане на палетинско-израелския конфликт. В качеството си на посредник в преговорите Джон Kери редовно е говорил с високопоставените партньори, като е използвало както защитени канали за връзка, така и обикновени телефони без шифриране на сигнала.

В материала на немското списание се подчертава, че по едно и също време телефонните разговори на първия дипломат на САЩ се подслушвали от поне още едно разузнаване. Нито Държавният департамент на САЩ, нито властите в Тел Авив пожелаха да коментират разкритието на Der Spiegel.

Според авторите на статията „публикуването на информацията за подслушването може допълнително да влоши и без това обтегнатите напоследък американско-израелски отношения”.

В края на миналия месец израелските ВВС обстрелваха училище за момичета на ООН в Палетинската автономия, където са разположени бежанци – загинаха поне 15 дущи. САЩ обвиниха в това силите на Израел, като ги призоваха да внимават повече за евентуални жертви сред цивилните.

Коментари: 0