КНСБ: Минималната заплата трябва да остане само една

Според синдикалната организация разликата трябва да идва при колективното трудово договаряне на равнище бранш или предприятие

104 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

За КНСБ е неприемлива тезата минималната работна заплата (МРЗ) да е различна в регионите, съобщиха от пресцентъра на синдиката. Според експертите на КНСБ трябва да има единна МРЗ, като се предоставя възможност да се определя МРЗ в процеса на колективно трудово договаряне на равнище бранш или предприятие.

"Това равнище не бива да е по-ниско от размера на МРЗ за страната, тъй като минималната работна заплата има защитна функция за всички и нейният размер не бива да е под официалната линия на бедност", добавят от работническата организация.

Идеята беше лансирана от финансовия министър Симеон Дянков. Според него в по-бедните региони на страната МРЗ трябва да е по-ниска, защото иначе се натоварва бизнесът.

От Българската стопанска камара (БСК) веднага излязоха със становище, че подкрепят идеята на финансовия министър. От бизнес органиацията дори стигнаха по-далеч като предложиха да има МРЗ само там, където държавата е работодател.

Подкрепи Economic.bg