КЗК глоби община Плевен с над 23 хил. лв

Производството е образувано по искане на "Хеброс Бус" ООД, Пловдив

3695 ~ 1 мин. четене

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция на община Плевен от 23 763 лв, съобщиха от антимонополния орган. Причината е злоупотреба на две общински предприятия - "Жилфонд" и "Център за градска мобилност", с господстващо положение.

Производството е образувано по искане на "Хеброс Бус" ООД, Пловдив. Комисията е изследвала дейността на община Плевен и двете предприятия във връзка с управлението на Автогара "Плевен". 

Единствената автогара в града е притежание на общината и се управлява от нея чрез "Жилфонд“ – до 3 април 2012 г., и от "Център за градска мобилност" – от 3 април досега. Те са единствените предприятия на съответния пазар, които предоставят автогарови услуги. Двете дружества са налагали необосновано високи такси за автогарови услуги, в резултат на което определени превозвачи са били привилегировани спрямо други.

Методиката за изчисляване наавтогаровите услуги в Плевен разкрива силен дисбаланс при определяне на крайните цени, които дължат различите превозвачи, има драстични разлики в дължимите суми за дългите и късите курсове, констатират от комисията.

КЗК смята, че цената на услугата "тръгване от сектор" не трябва да зависи от дължината на курса, тъй като себестойността на услугата, която автогарата предоставя, е идентична. В случая, при дългите маршрути се постига норма на печалба в хиляди, докато при късите се формират цени под себестойността на услугата. Освен това се засягат и интересите на потребителите, тъй като се повишава цената на билетите.  

Подкрепи Economic.bg