КЗК разреши продажбата на "Каолин"

Немската Quarzwerke придобива 67,32% от акциите на минералодобивното дружество

268 ~ 1 мин. четене

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е разрешила покупката на минералодобивната компания "Каолин" АД от германската Quarzwerke. Сделката за контролния пакет от 67.32% от капитала на дружеството беше сключена в края на 2012 г. с "Алфа Финанс холдинг" АД.

Според решението на КЗК от 13 февруари "сделката не се очаква да доведе до вертикални или конгломератни ефекти", тъй като Quarzwerke досега не е работила на българския пазар.

Одобрението на комисията е едно от условията за приключване на споразумението. "Сделката не поражда значителни ефекти на съответните пазари, нито има потенциала да измени конкурентната среда на тях", мотивираха решението си от КЗК.

"Каолин" е един от основните доставчици на варовик за сероочистващите инсталации на двете частни въглищни централи в комплекса "Марица Изток". През 2012 г. дружеството бе подложено на обвинения, че заради доставяния от тях варовик цените на тока са нараснали значително. От дружеството отрекоха и обясниха, че около 3% от себестойността на тока в снабдяваните от него електроцентрали се дължи на суровината.

Подкрепи Economic.bg