Германец поема банката на Ватикана

Ернст фон Фрейберг ще трябва да продължи съответствието с международните банкови практики и прозрачност след скандалите за пране на пари

124 ~ 1 мин. четене

Ернст фон Фрейберг е новият шеф на банката на Ватикана, съобщава Financial Times. Немският адвокат застава на позицията, която бе освободена от предишния президент през май миналата година след редица скандали.

Назначаването на Фрейберг в петък бе потвърдено от комисия от пет кардинали, която наблюдава банката и е напълно подкрепено от Папа Бенедикт XVI, се казва в официално изявление на Ватикана.

Запълването на свободното работно място се разглежда като едно от най-важните и спешни дела, които трябва да бъдат завършени до края на месеца, когато Папата се оттегля от поста си.

Фрейберг става първият шеф на банката на Ватикана, който не е италианец. Основната му задача ще бъде да продължи съответствието с международните банкови практики и прозрачност.

Последният президент на банката, Еторе Готи Тедески, бе отстранен от надзорния орган през май миналата година, след обвинения в "неизпълнение на основни задължения" и други грешки, както и "хаотично" лично поведение. Уволнението му предизвика въпроси около прозрачността и спазването от страна на банката на правилата против пране на пари.

Ватиканската банка, чието официално име е „Институт за религиозни дейности", е основана през 1942г. от папа Пий XII.  В последните години около нея избухнаха скандали, когато италианската магистратура започна да я разследва за пране на пари през 2010г. и бяха замразени нейни активи за 23 милиона евро.

Подкрепи Economic.bg