Кабелните оператори спират да излъчват bTV

От Българската асоциация на кабелните и комуникационни оператори обявиха, че не могат да останат безучастни спрямо поведение, което е във вреда на телекомуникационните предприятия

Разпространението на програмите на bТV Media Group ще бъде прекратявано в мрежите на кабелните оператори в страната, поради едностранното прекратяване на договорите от страна на медийната група, съобщиха от Българската асоциация на кабелните и комуникационни оператори /БАККО/.

„Спирането на програмите е неизбежно и не зависи от волята на предприятията, тъй като договорите са прекратени едностранно, без възможност за какъвто и да било избор на операторите. В случай, че те продължат да излъчват програмите на БТВ след като договорите им са прекратени, това би представлявало нарушение на Закона за радиото и телевизията /ЗРТ/ и Закона за авторското право и сродните му права /ЗАСП/, което никой от нашите членове не може да си позволи да направи, обясни правния директор на сдружението г-жа Магдалена Георгиева.

Задължителен пакет от всичките 6 програми на bTV, без възможност за закупуване на права върху една или няколко от тях и нови неизпълними условия без наличието на прозрачна тарифа с ясни принципи на ценообразуване, са причина за възникналия спор между оператори и медията. Поставените от Btv нови изисквания към някои от операторите са на път да ги принудят да увеличат драстично цените на крайните потребители.

„Асоциацията не може да остане безучастна спрямо поведение, което е във вреда на телекомуникационните предприятия, на останалите доставчици на съдържание и най-вече на многобройните потребители", заяви Галя Маринова административен директор на БАККО.

„Асоциацията вече потърси възможности за провеждане на срещи и нормални преговори, тъй като в този спор всички са губещи", категорични са от БАККО.

„Надяваме се bТV Media Group да прояви отговорно отношение към милионната си аудитория, конструктивност и гъвкавост при предлагане на своите програми без задължителното им пакетиране", настояват от БАККО.

Основна задача на Асоциацията в този случай е да съдейства и участва активно за разрешаване на проблема при условия, приемливи за всички страни. В организацията членуват 21 кабелни, сателитни и други комуникационни предприятия с над милионна аудитория и над четиридесет процентен дял от пазара на платена телевизия.

Коментари: 0