Кабинетът ще използва резервите в бюджета за помощ към бедните

Усилия ще бъдат насочени към усвояване на европейски пари и продължаване на магистрали и железопътни инфраструктурни проекти

Снимка: БГНЕС

132 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Използване на възможните резерви в бюджета за мерки в подкрепа на най-уязвимите групи в обществото, подкрепа за малките и средните предприятия с цел създаване на работни места и инвестиции. Това са три от основните цели, които си поставя като най-важни служебното правителство на България. На първо място в документа е записано, че кабинетът ще обърне особено внимание на изпълнение на бюджета за 2013 г.

Приоритетно в социалната сфера ще се търсят начини за редовно изплащане на социалните помощи, които да стигнат до нуждаещите се в установените срокове. Кабинетът ще се опита и да възстанови тристранния диалог в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), за да се намерят работещи решения, се посочва още в документа с приоритетни задачи пред правителството.

В енергетика ще бъде направена пълна международна проверка по цялата верига - производство-пренос-разпределение. Резултатите от проверките ще бъдат публично оповестени. Спешно ще бъдат приети и необходимите наредби, свързани с либерализирането на енергийния пазар, в които ще има механизми за защита на най-уязвимите, обещава служебното правителство. Кабинетът ще изготви и мерки за подобряване на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Що се отнася до усвояването на европейските фондове, правителството си поставя за цел да поддържа темпа на изпълнение на оперативните програми и Програма за развитие на селските райони. Цел е и продължаване на процеса по договаряне за сключване на европейското финансиране до 2020 г. Продължаване на усилията по изграждането на национални инфраструктурни проекти, като "Дунав Мост 2", железопътни инфраструктурни проекти, магистралите "Тракия", "Струма" и "Марица", обещават още от служебния кабинет.

Коментари: 0