Bank of England става една от най-влиятелните в света

Създават се три нови регулаторни структури, които ще са под надзора на централната банка

100 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Централната банка на Великобритания (Bank of England) е на път да се превърне в една от централните банки с най-много власт в света, пише The Guardian. След най-мащабната реформа извършвана досега, банката ще разполага с такива регулаторни функции, с каквито не е разполагала от 1997 г. насам.

Като част от радикалните промени е закриването на Службата за финансов надзор (FSA), която беше създадена от бившия премиер Гордън Браун. Тя обаче е обвинявана, че е "проспала" кризата и затова ще бъде заменена от три нови структури, които ще се контролират от централната банка. Службата беше под надзора на Bank of England и Финансовото министерство.

За да се предотвратят бъдещи кризи ще бъдат създадени Комитет по финансова политика (FPC), Служба за надзор на благоразумната политика (PRA) и Служба за следене на финансово поведение (FCA). Благодарение на по-голямата си власт, централната банка ще има властта и отговорностите не само да регулира банките, но и да предотвратява бъдещи финансови сътресения.

Комитетът по финансова политика ще осъществява оценката на риска, анализ на кризисните тенденции и търсене на решения на проблеми в цялата финансова система. Институцията има право да иска от банките да увеличават капитала си и да предприемат мерки за намаляване или активизиране на кредитирането.

Службата за надзор на благоразумната политика ще осигурява контрол за спазване на ограниченията и ще гарантира за устойчивостта и интересите на вложителите.

Службата за следене на финансово поведение ще се занимава със злоупотреби и ще гарантира сигурността на потребителите.

Новите три стълба на банковия надзор ще следят банките и застрахователите да имат достатъчно капитал, и да разполагат с достатъчна ликвидност, с цел да бъдат защитени интересите на потребителите.

Очаква се през юли на мястото на Марвин Кинг като управител на Bank of England, поста да заеме канадецът Марк Карни.

Коментари: 0