Калфин: Президентът трябва да внася стабилност в държавата, не да се оплаква

Според него изявлението на президента пред чуждите медии е израз на безсилие и невъзможност да бъде стабилизатор

108 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

“Не споделям опасенията на президента Плевнелиев, направени пред германското списание, че ни застрашават нестабилност, неработеща съдебна система, воюващи партии и група олигарси, които управляват. Не споделям политиката на президента. Той трябва да внася стабилност в държавата“. Това заяви бившият външен министър и бивш кандидат за президент Ивайло Калфин в предаването “На светло с Люба Кулезич“ по Нова ТВ.

По думите му в държавата в момента липсват лидерство и хора, които да успокояват народа и да кажат накъде върви страната и какво ще се случи в бъдеще. Според него непрекъснатото подклаждане, че има нестабилност и не се знае какво точно е решението, особено от държавния глава, се постига само отрицателен ефект.

Калфин смята, че президентът трябва да запълни дефицита на визия и лидерство, както и да потърси точките на съгласие. Той посочи, че изявлението на президента пред чуждите медии е израз на безсилие и невъзможност да бъде стабилизатор.

“Работата му е да дава резултати, не да се оплаква. Това е израз на безсилие да се намесиш така, че да изиграеш ролята си на стабилизатор в страната“, добави още Калфин, като подчерта, че очаква от президента вместо да мрънка, да запълни дефицита на лидерство и визия.

Според бившия министър причините за недоверието на гражданите към политиците са много и управляващите трябва да се опитат да върнат това доверие. Калфин смята, че протестите и контрапротестите са започнали спонтанно, но впоследствие придобиват форми, които показват по-скоро някаква организация.

“Колкото повече сме нахилисти към институциите си, толкова повече ще ни управляват кръгове, които даже няма да ги знаем кои са“, допълни бившият външен министър.

Подкрепи Economic.bg