„Еврофутбол“ с лиценз за хазартни игри в интернет

Таксата, която е платило дружеството за лиценза, е 40 хил. лв.

4370 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Еврофутбол, регистриран на о. Малта, получи първия лиценз в България за организиране на хазартни игри в интернет. Лицензът е даден на последното заседание на Държавната комисия по хазарта, съобщи вестник "Стандарт". Таксата, която е платило дружеството за лиценза, е 40 хил. лв.

Новият закон за хазарта изисква сайтовете за залози, които развиват дейност на територията на страната, да имат лиценз. Те трябва да плащат данък на хазната в размер на 15% от всички събрани залози. Сумата е равна на налогът за физическите обекти за залагания. Към момента само още едно дружество е подало документи за издаване лиценз. Това отново е “Еврофутбол“, но с регистрация в София.

Заедно с даването на първия лиценз, кабинетът реши, че залагането в сайтовете за хазарт може да стане с помощта на карта за електронна идентичност, известна у нас като "електронно ЕГН". Промяната е част от мерките на кабинета за намаляване на административната тежест на гражданите и бизнеса.

Според новите мерки, организаторите на хазартни игри в интернет, трябва да регистрират потребителите си, като изискат от тях информация с имената на потребителите, постоянен адрес, ЕГН и всички данни от документа за самоличност.

Промяната в наредбата предвижда ограничаване на необходимата информация до имена и гражданство, стига потребителят да разполага с карта за електронна идентичност. Тя ще се издава от транспортното министерство на цена от 20 лв. Картата има вграден уникален чип, който носи информация за лицето притежател. Първите 5 хил. карти за електронна идентичност се раздават пилотно на представители на бизнеса, студенти и журналисти.

Подкрепи Economic.bg