Американски сенатор подкрепи България за отпадане на визите за САЩ

Един от въпросите, по които България търси съдействие от своите партньори, е увеличаващият се бежански поток към страната

96 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Американският сенатор и председател на подкомисията по европейските въпроси в американския Сенат Кристофор Мърфи подкрепи България за отпадането на визите за български граждани, желаещи да посетят САЩ, съобщиха от пресцентъра на външното министерство. Това стана ясно след посещението на българския външен министър Кристиан Вигенин в САЩ.

По думите на Вигенин един от въпросите, по които България търси съдействие от своите партньори, е увеличаващият се бежански поток към страната, вследствие на кризата в Сирия. Според него, за България това е проблем, с какъвто до момента не се е сблъсквала, и правителството търси максимално ефективните решения. Според Вигенин това е не само хуманитарен проблем, но и риск за сигурността не само на България, а като цяло за Европа, предвид потенциалната възможност от проникване и на терористи.

Министърът отбеляза отличните отношения между България и Съединените щати, които в последните години бележат развитие и са се превърнали в пълноценно стратегическо партньорство.

Той подчерта, че една от причините за визитата му във Вашингтон е отбелязването на 110-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Кристиан Вигенин заяви по време на разговорите, че дава отлична оценка на сътрудничеството с партньорските американски служби в сферата на сигурността и борбата с тероризма. Той информира домакините за напредъка в разследването на атентата в Бургас от лятото на миналата година. Конгресменът Майкъл Маккоул – председател на комисията по вътрешна сигурност на Камарата на представителите, изрази задоволство от свършената работа по разследването на атентата в Бургас. Той е дал висока оценка на възможността в съвместните българо-американски военни съоръжения в Ново село да бъдат обучавани представители на либийските сили за сигурност.

В последния ден от работното си посещение във Вашингтон министър Кристиан Вигенин посетил също Мемориалния музей на Холокоста и разговаря с неговия директор г-жа Сара Блумфийлд. Министърът е заявил, че България чества 70-та годишнина от спасяването на българските евреи тази година и това е акт на национална гордост.

Според Вигенин спасението им е заслуга на цялото тогавашно общество, което показва, че българите се отличават със своята толерантност. По думите на министъра историята на Холокоста не трябва да бъде забравяна, особено във време, в което зачестяват проявите на агресия към различните.

Подкрепи Economic.bg