Петков: Нахлуването с автомати в офис е вече отречен подход

Бившият министър критикува вчерашната акция на прокуратурата в "Риск Инженеринг"

152 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

"С автоматите и специализираните автомобили, начинът, по който се извършва операцията, е добре познат". Това коментира бившият вътрешен министър и депутат от БСП Румен Петков по повод провелата се вчера акция в офисите на "Риск Инженеринг", собственост на Богомил Манчев. Прокуратурата стартира едновременно операции в няколко офиса на територията на София, Перник, Козлодуй и Белене по разследване за "извършените плащания от НЕК ЕАД за консултантски услуги по проекта АЕЦ "Белене" след решението за спирането на проекта. 

"Да влезеш в бизнес офиси с автомати най-малко е един манталитет, който мнозинството българи зачеркнаха на отминалите избори. За да влезеш с автомати в бизнес офиси, очевидно ти очакваш отвътре отпор под формата на стрелба с леки картечници и РПГ-та. Иначе да караш тежко въоръжени служители с бронирани автомобили няма особена логика", заяви Румен Петков. По думите му единственото различно в сегашния подход на операцията е липсата на камери, което не е същностна разлика.

Според него е смущаващ е фактът, че компетентни органи повече от две години в различни периоди с различен интензитет обявяват воденето на разследвания по Националната електрическа компания, по БЕХ, по фирми, които имат пряко отношение към проектирането и строителството в Белене. Петков допусна, че някои от материалите по проекта вече са иззети и сякаш сега ги изземаме за пореден път. 

"Изключително несериозно е обявлението, че се изземат документи, защото можело те да изчезнат или да бъдат фалшифицирани. За всеки трезво мислещ човек е пределно ясно, че такъв тип документи не са само в един екземпляр", обясни Петков. Той подчерта, че във всички случаи документи по темата има по един екземпляр в държавата, която е поръчала тези действия, и по един екземпляр в тези, които са ги извършили - в това число включително с изпълнител, с подизпълнителите, които по думите му вчера бяха обект на особен интерес. Петков смята, че на фона на създадения шум е изчезнал институционалният коментар. 

"Когато очерняме бизнеса си и то бизнеса, който има изключително сериозен международен авторитет и участие в реализацията на стратегически проекти", заяви Румен Петков.

Подкрепи Economic.bg