Карлос Слим разширява империята си в Европа

America Movil, в който Слим има мажоритарен дял, планира да направи оферта за придобиване на пълен контрол върху холандския оператор Royal KPN

164 ~ 1 мин. четене

Мексиканският милиардер и вторият най-богат човек в света - Карлос Слим иска да разшири телекомуникационната си империя. Най-големият телеком в Латинска Америка - America Movil, в който Слим има мажоритарен дял, планира да направи оферта за придобиване на пълен контрол върху холандския оператор Royal KPN.

Целта на America Movil е да затвърди позициите си на европейския пазар, на който стъпи чрез придобиването на миноритарен дял в KPN и Telekom Austria, пише Wall Street Journal.

Към момента мексиканската група притежава 29.77% от KPN, като предлага да придобие останалите акции за 7.2 млрд. евро. Предложената цена на акция от 2.4 евро представлява премия от 35% спрямо средната цена през последните 30 търговски сесии. Офертата оценява KPN на 10.25 млрд. евро.

"Повече от година след първоначалната ни инвестиция в KPN, целта на America Movil е да придобие мажоритарен дял в компанията, за да се улесни по-широкото оперативно сътрудничество и координация между двете дружества, да се използват всички области за потенциални партньорства и да се реализира потенциала за синергия", заявяват от мексиканската група.

Сред условията на планираната оферта е включено придобиване от страна на America Movil на над 50% от акциите с право на глас в холандската фирма. Очаква се офертата да бъде подадена през септември, след като холандските финансови регулатори одобрят меморандума. Докато Telekom Austria приветства миналогодишната инвестиция на Слим, KPN се опита да се противопостави, като отношенията им остават сложни.

Подкрепи Economic.bg