Каролев: КЗК по-често да следи за картел при горивата

Според икономиста в момента тенденцията при цената на петрола е тя да върви нагоре

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Държавата няма инструменти, с които да повлияе на цената на горивата. Единственото, което може да направи е да стимулира конкуренцията между вносители и производители. Това каза в ефира на Нова телевизия икономистът Владимир Каролев. "КЗК трябва по-често да прави проверки за картелни споразумения. Скорошна проверка показа, че няма, но не означава, че за в бъдеще няма да има", добавя той.

"Повечето факти говорят за увеличение на цената на петрола. Въпреки това сме много далеч от най-високата цена от 2008 г. Сега е 15% по-евтин от тогава. Така че има място за увеличение", смята икономистът. Според него в момента единствено САЩ могат да повлияят на цената, като освободят част от стратегическите си запази от петрол, с което да наводнят американския пазар и от там цената да падне в глобален мащаб. "Това обаче е временна мярка", добавя той.

"В цената на горивата стойността на суровината не е най-голямата част. Акцизът, ДДС и преработката са основната част от образуването на цената за крайния потребител. За да се говори за по-сериозно намаление, трябва да има намаление на акциз и ДДС", смята Каролев. Според него в САЩ цената на горивата е по-ниска, именно заради по ниския акциз и ДДС там.

Икономистът говори и за намесата на държавата при образуването на които и да било цени. "Аз съм против всяка директна намеса на държавата при цените, на който е да е продукт. Държавата единствено трябва да прави справедливи закони за всички, а не да стимулира един отрасъл за сметка на друг", добавя той. Според него ако държавата стимулира един отрасъл, тя трябва да вземе от  друг. "Тя трябва да създава условия за конкуренция. Тогава цените ще вървят надолу", каза още той.

Коментари: 0