Каспаров напуска Русия заради политическо преследване

На пресконференция в Женева бившият световен шампион по шах намекна, че може да бъде следващият от редицата опозиционни лидери на Путин, срещу които е започнато съдебно разследване

112 ~ 1 мин. четене

Бившият световен шампион по шах и противник на Кремъл Гари Каспаров заяви, че е напуснал Русия заради опасение, че може да бъде разследван в рамките на действията на властите за смачкване на опозицията, пише Financial Times. На пресконференция в Женева Каспаров намекна, че може да бъде следващият от редицата опозиционни лидери, срещу които е започнато съдебно разследване.

"Пътувах извън страната и се връщах до края на февруари, когато стана ясно, че може би съм част от разследването на дейността на политическите протестиращи", заявяви той. "Точно сега имам сериозни съмнения, че ако се върна в Москва, може да не ми позволят да пътувам отново. Поради това за момента се въздържам да се върна в Русия", допълни легендарният шахматист.

В последните години Каспаров се превърна в страстен активист срещу управлението на президента Владимир Путин и участва в някои масови улични протести срещу участието му във властта.

Каспаров е един от отявлените критици на режима на Путин. Той прекара 5 дни в ареста през 2007 година, след като бе арестуван на протест на опозицията. За последно бе задържан по време на протест пред съдебна зала, в която се провеждаше съдебния процес срещу пънк-бандата „Пуси Райът".

Само преди седмица Сергей Гуриев, либерален икономист, обяви, че е напуснал Русия в посока към Франция заради опасения, че може да бъде съдебно преследван във връзка със случай срещу олигарха Михаил Ходорковски, което е в затвора от 2002 година.

Подкрепи Economic.bg